Diş protezi, hastaların kaybedilen dişlerinin işlevlerini yeniden sağlamak için yapılan yapay dişlerdir. Diş protezi tedavisi bir protez uzmanı tarafından yapılır. Sadece bir protez uzmanı, hangi protezin hastaya uyarlandığını belirleyebilir, çünkü protez tedavileri kişiden kişiye değişir.
İki farklı protez türü vardır; kalıcı olarak sabitlenebilir veya çıkarılabilirler. Taçlar veya köprüler gibi sabit protez yapımı sırasında kullanılan malzemelere göre farklılık gösterebilir. Kullanılan malzemeye göre tam metal, metal destekli porselen dişler veya tam porselen dişler olarak adlandırılabilirler. Çıkarılabilir protez, farklı yönlere göre farklı şekillerde adlandırılabilir.
Sabit protez: Sabit protezler, dişe yapıştırılan protezlerdir. Bu protezler yerlerinde hareket etmezler.
Çıkarılabilir Protez: Bu protezler hasta tarafından çıkarılır ve kullanımı zordur, ancak adaptasyon döneminden sonra protezler daha rahat hale gelir.
İmplant destekli Protez: İmplant destekli protez, implant üzerine dental implant tedavisinden sonra yerleştirilen protezdir.
Metal-Seramik Protezler
Bu protez uygulamasının amacı diş ömrünü uzatmaktır. Diş estetik nedenlerle metal-seramik protezlerle kaplanabilir. Metal seramik protezlerde porselenin altında metal bir tabaka vardır.
Kişinin alışkanlıklarına ve ağız bakımı durumuna bağlı olarak bu tip protezler için 5-6 yıl ömre sahiptir. Ağız bakımı iyi olduğunda ömrünün uzayacağı söylenebilir.
Zirkonyum Protez
Zirkonyum protezlerin en önemli özelliği şeffaflığıdır ve doğal bir görünüm sağlar. Genellikle çok sık kullanılan bu tip protezler dişin rengine uygun olarak üretilebilir ve seramik protezlerden daha dayanıklıdır.
Protezlerin yerleştirilmesi 7-10 gün sürer. Diş fırçalama ve diş ipi kullanımları ağız ve diş bakımı için kullanılan etkenlerdir. Köprü sistemlerinde dişler birleştirilir ve boşluklar ve diş kısımları temizlenemediğinden özel bir fırça kullanılmalıdır.